ralph kaper kapergerlings instituut

Ralph Kaper, mede eigenaar
Operations, sales & event management.

Ik ben Ralph Kaper, mede eigenaar van de Samenlevingsacademie.
Bij de samenlevingsacademie richt ik mij op de sales & marketing, account management, ICT, planning en event management.


 

Werk en studie

JaarWerkervaring
2016 - heden Mede eigenaar van het KaperGerlings Instituut na de fusie van JMG Marketing (eigenaar Job Gerlings) en First Row Entertainment (Ralph Kaper).
2003 - heden

Eigenaar en oprichter First Row Entertainment van het muziektheater- evenementen- & entertrainmentbureau First Row Entertainment. Van de 13 jaar was First Row Entertainment 4 jaar vof en de andere periodes eenmanszaak.
First Row Entertainment is actief onder de website www.firstrow.nl  (opent in een nieuw venster) met nieuwe muziektheaterprojecten en diverse workshops voor particulieren, bedrijven en scholen.
Naast het bedrijfsmanagement waren zijn werkzaamheden:
Het geven van workshops en het organiseren van evenementen voor scholen, bedrijven en particulieren en verzorgen van catering. Klanten waren o.a. KLPD, ministerie van algemene zaken, vereniging van ziekenhuizen, Stichting St. Jacob, Kwintus, NUON, Randstad, etc.
Het schrijven, componeren, arrangeren, produceren en regisseren van eigen muziektheaterproducties (17 producties, 104 optredens, meer dan 400 spelers on stage).

2019-2022 Mede-eigenaar van de Samenlevingsacademie, bedrijfsonderdeel van het KaperGerlings Instituut waar ik me zich bezig hield met het organiseren van trainingen. In 2021 zijn de activiteiten van de Samenlevingsacademie weer bij het KaperGerlings Instituut gevoegd en het bedrijfsonderdeel opgeheven.
2014-2016 Eigenaar van Individuele trainingen, bedrijfsonderdeel van First Row Entertainment. Met dit bedrijfsonderdeel gaf ik trainingen en organiseerde ik trainingstrajecten. Het bedrijfsonderdeel is uiteindelijk bij het KaperGerlings Instituut gevoegd.
2014-2016 Muziektheater cursusprojecten 8 eindexamen klassen ID-College Woerden en Gouda.
2011-2013 In de economische crisisperiode rond 2011 werkte ik naast trainingen en workshops ook als intercedent bij Coulant Uitzendbureau en Ervaren Jaren, groepsleider 1-op-1 afdelingen autisme & hechtingsstoringen bij Amsta en deed hij diverse zakelijke catering opdrachten.
Na deze periode gaf ik steeds meer trainingen en deed steeds meer trainingstrajecten voor o.a. NCOI, ExplainIT en SignOn naast eigen ICT opdrachten.
2008-2009 Oprichter van Musicalgroep Utrecht, bestuurslid, productieleider en regisseur (First Row Entertainment fungeerde als productiefirma)
2004 In 2014 organiseerde Job het landelijke Cultuurcongres in Utrecht waarbij ik een substantiële organisatorische en inhoudelijk bijdrage leverde. Dat was een intensievere samenwerking die uiteindelijk leidde tot de fusie van onze bedrijven  in 2016.
2001-2002 Stichting Sondheim in Amsterdam. Opgetreden en gewerkt als productieleider A Little Sondheim Music productie. Daarna gewerkt als producent producties Sunday in the Park with George en voorbereidend traject (subsidie aanvragen en productievoorbereiding) musicalproductie Sweeney Todd.
1997-2001 Twice IT Training. Respectievelijk docent ICT (Microsoft certified trainer alle eindgebruikerspakketten), een aantal dagen per week extern ingehuurde opleidingscoördinator en trainer bij Nike Europe via Twice. productmanager, docentenmanager.
1995-1997 Gewerkt bij het opstarten van respectievelijk de frontdesk, dealer & retailer- en technische helpdesk en commerciële binnendienst large accounts van Liberfone (service maatschappij van Libertel). Daarna applicatiebeheerder en trainer van het verkoopsysteem van Libertel.
1995 Customer service manager. Overhevelen Waalse en Nederlandse customer service (project) - Perstorp analytical
1990-1995 Respectievelijk Internationale procurement & inkoop en daarna coördinator internationale procurement team Memorex Telex (mainframe systems)
1988-1990 Studie commerciële bedrijfseconomie & NIMA-A
1980-1988 Groepsleider, en psychiatrisch behandelteamlid in o.a. ABK-Hilfswerk (resocialisatietrajecten voor jongeren en volwassenen), Welterhof (volwassenen- en kinderpsychiatrie) en In 't Nieuwenhof (kindertehuis)
1980-1984 Studie parttime opleiding Sociale academie Inrichtingswerk te Sittard

Artistiek curriculum

Zang en muziek
Vanaf mijn 7e volgde ik muziek- en pianolessen en zong hij bijna iedere dag, ook vaak mijn met familie. Muziek was een zeer belangrijk onderdeel van mijn leven. In het kerkkoor van Stein waar ik woonde maakte ik kennis met koor- en kerkzang. Op het HAVO zat ik in de muziekband van de school en had ik hoge cijfers voor muziek. Zo veel jaren later werd de optie om muziek in het eindexamenpakket op te nemen ingevoerd. Zou ik een aantal jaren jonger zijn geweest dan had ik dat gedaan. Toen ik in de psychiatrie werkte begeleidde ik 2 jaar lang een muziektherapiegroep waar ik ervoer dat muziek mensen die dagelijks ver van zichzelf verwijderd zijn op die momenten ook zo dicht bij zichzelf kunnen brengen.
In de jaren daarna heb ik een aantal meerstemmige zanggroepen opgericht en erin gezongen. Van verschillende zangdocenten heb ik jarenlang zangles gehad en stond ik af en toe op het podium.
Vanaf mijn jeugd bezocht ik vaak opera's, operettes en musicals en jazz festivals. Favoriete componisten waren o.a. Gerschwin, Debussy, Ravel, Ragmaninov, Moessorgy en Stephen Sondheim. Favoriete muziektheater stukken zijn o.a. Passion van Sondheim, Carmen van Bizet. West Side Story van
In 2000 besloot ik om van de trainingswereld over te stappen naar ondernemerschap. Ik kreeg zangles van Eva Scholtens die ook oprichtster was van Stichting Sondheim waar ik ook optrad en zakelijk/productieleider was. Die periode is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van mijn zang en kennis van de theaterwereld. In 2004 ben ik ook begonnen met componeren en arrangeren en begeleidde ik mijn eerste muziektheatergroepen met de zangnummers.
Toneel
Toneel was ook niet vreemd voor mij. Mijn moeder regisseerde musicals op de lagere school waar ik ook meespeelde. Ik was vaak op het podium te vinden en mijn moeder begeleidde me vaker daarbij.
Mijn vader ontwierp en bouwde mee met decor, rekwisieten en hoofdeksels van kostuums. Mijn moeder ontwierp en naaide kostuums. Met de grote carnavalsvereniging was ons ge zin jarenlang de creatieve spil ten aanzien van thema en de uitwerking van de praalwagen en de grote carnavalsgroep. Ik hielp mee en zo deed ik ervaring op wat me zo veel jaar later in mijn muziektheater- en evenementen business goed van pas kwam.
Op de parttime sociale academie in Sittard kreeg ik jarenlang 6 uur toegepaste drama op een week waardoor. Voor personeelsuitjes organiseerde ik regelmatig theatrale evenementen.
In 2000-2002 zong en speelde ik bij Stichting Sondheim in Amsterdam, waar hij ook zakelijk en productieleider was.
In 2003 begon ik met het schrijven van mijn eerste professionele productie Het Hoofd van Medusa die landelijk eind 2003 en 2004 live ging. In 2004 startte ik met het regisseren van de eerste amateurgroep van First Row Entertainment. Mijn groepswerk, lichaamswerk en didactische ervaring kwamen goed van pas. Ik bestudeerde veel vakliteratuur en ontwierp een studietraject met vooral spel en zang, waarin spelers zich konden ontwikkelen en op konden treden. Ontmoetingen en de Reünie waren producties waar veel spelers uiteindelijk zichzelf qua spel zo ontwikkelden dat ze in latere producties stevige rollen konden zingen/spelen of verder ontwikkelden als professionele spelers, zangers of performers.
Tijdens mijn theaterproducenten loopbaan heb ik individuele coachingslessen genomen ten aanzien van de regie en cursussen gevolgd in theatermanagement en dramaturgen ingehuurd om samen door de scripts te lopen en de scripts te verbeteren.
Ik ervaar mezelf meer als kunstenaar. Ik ontwerp ook graag de kostuum en theatrale beelden. 
Tussen 2003 t/m 2021 gaf ik op diverse scholen op projectbasis en organiseerde ik voor bedrijven, schoolklassen en particulieren muziektheaterworkshops en -evenementen. Ik noem het grotendeels entertrainment: leren door ervaren.
Dans en lichaamswerk
In mijn jeugd beoefende ik jarenlang judo en jiujitsu en daarna ook diverse andere sporten. Vanaf mijn 16e volgde ik 3 jaar lang stijl danslessen. De jaren daarna deed ik ook mee aan yoga, zen en stiltemeditatie.
In 2002. In mijn evenementen, toneellessen en regie heb ik mijn ervaring op het gebied van sport, meditatie, dans en spel met elkaar integraal gecombineerd.
Inspiratie en schrijven
Al vroeg schreef ik veel verhalen. Mijn ouders waren geboren en getogen in Indonesië en brachten verhalen mee over hun leven. Ze lieten ons veel plekken op de wereld zien en stimuleerden ons om veel nieuwe culturele in verschillende landen te ontdekken. Ik ben veel met taal bezig. Vanaf eind 1980 heb ik vooral in internationale bedrijven gewerkt waar ik ook verschillende talen sprak. Ik nam cursussen Spaans en Frans en werkte jarenlang in een Frans-, Engels- en Duitstalige teams.
In 2003 begon ik met muziektheater teksten en toneelscripts te schrijven. Ik werd vooral geïnspireerd door de musicals van Stephen Sondheim, waar ik via Stichting Sondheim steeds meer in verdiepte. Vooral de integratie van muziek, tekst, context en emotionele diepte in zijn musicals fascineerden en ontroerden me.
Met mijn muziektheater en evenementen wil ik mijn steentje bijdragen aan een betere wereld ten aanzien van innerlijke reflectie, samenleven en ons ecosysteem. Dat is ook een zeer belangrijke inspiratiebron waar ik de diepte induik en ook mijn persoonlijke ervaringen deel. Zo gaat Marcus Antonius over vrijheid en bevrijding, De musical Outcasts gaat over hoe wij omgaan met de aarde. De Reünie over welke keuzes we in ons leven. Het stuk Wat kan beter of we leren van onze fouten. En de nieuwe productie Tijd over het proces van ouder worden en de reflectie over we van ons leven verwachten.
Dit alles verwerk ik in mijn script en teksten.
Muziektheater- & evenementenprofessional.
Mijn ontwikkeling in muziek, dans, taal en toneel leidde ertoe dat ik in 2003 mijn passie voor muziektheater volgde. 
First Row Entertainment produceerde 17 eigen muziektheaterproducties, en meer dan 50 evenementen en daarnaast nog diverse trainingen en trainingstrajecten. Bij de producties werkte ik samen met een aantal professionele choreografen, regisseurs en componisten die ik bij elkaar bracht. De spelers bestonden amateurs, semiprofs en professionals. De firma werkte voor een aantal spelers als springplank en een aardig deel van de spelers zijn verder professioneel doorgegroeid
Mijn motivatie werd grotendeels gevoed omdat ik mensen waar ik mee werkte zag groeien, dichter bij zichzelf zag komen en vaak gelukkiger zag worden of nieuwe keuzes in hun leven zag maken of met meer kennis naar huis gingen.  Als de mensen die de stukken bezochten blij, reflectief en ontroerd waren was dat voor mij een cadeau.
Deze synenergie is voor mij minstens even belangrlijk als het ontwikkelen en uitenv an mijn eigen creativiteit als kunstenaar en muziektheaterprofessional.
Sinds 2016 onderdeel is van het KaperGerlings Instituut. 

Curriculum muziektheaterproducties

Het Hoofd van Medusa 2004
Professionele productie. 16 uitvoeringen, landelijk (Maastricht, Amsterdam, Utrecht, Breda), 2 casts.
Script & teksten: Ralph Kaper
Muziek: Mark Lobenstein
Regie: Ronald Wolthuis
Spelbegeleiding: Olaf van der Ven
Choreografie: Lucia Orlando
Zang coaching: Eva Scholtens

Ontmoetingen 1 t/m 4 2004 t/m 2006
4 verschillende muziektheaterproducties in Utrecht en Amsterdam, 8 voorstellingen in totaal, 4 casts.
Script & regie: Ralph Kaper
Zang coaching: Niek van Klaveren (Ontmoetingen 1) en Hubert ter Meulen (Ontmoetingen 1 t/m 3)

De Reünie 2005
Muziektheaterproductie, 2 uitvoeringen. Amsterdam, 1 cast.
Script & regie: Ralph Kaper
Zang coaching en muzikale arrangementen: Hubert ter Meulen

Medusa de musical 2005
Doorgecomponeerde musical. 5 uitvoeringen. Utrecht, 2 casts.
Script, teksten en regie: Ralph Kaper
Zang coaching: Hubert ter Meulen
Muziek: Mark Lobenstein

Marcus Antonius 2006
Doorgecomponeerde musical. 12 uitvoeringen. Utrecht. 5 casts.
Script, teksten, muziek en regie: Ralph Kaper
Teksten, muziek, arrangementen en zang coaching: Hubert ter Meulen

Marcus Antonius 2006
Doorgecomponeerde musical. 12 uitvoeringen. Utrecht. 5 casts.
Script, teksten, muziek en regie: Ralph Kaper
Teksten, muziek, arrangementen en zang coaching: Hubert ter Meulen

Marcus Antonius 2006 verkorte versie.
Ingekocht door de Elf Fantasy Fair (www.elffantasy.nl). 4 casts, 6 voorstellingen.
Script, teksten, muziek en regie: Ralph Kaper
Teksten, muziek, arrangementen en zang coaching: Hubert ter Meulen

Marcus Antonius 2007
Doorgecomponeerde musical (deels herschreven versie)  4 uitvoeringen. Utrecht. 2 nieuwe casts.
Script, teksten, muziek en regie: Ralph Kaper
Teksten, muziek, arrangementen en zang coaching: Hubert ter Meulen

Spartacus 2007
Korte muziektheaterproductie. Ingekocht door de Elf Fantasy Fair (www.elffantasy.nl). 3 casts, 3 voorstellingen.
Script, teksten, muziek en regie: Ralph Kaper
Teksten, muziek, arrangementen en zang coaching: Hubert ter Meulen

Outcasts 2008
Doorgecomponeerde musical. 13 uitvoeringen. Utrecht. 4 casts.
1 uitvoering compleet ingekocht door Rabobank Nederland Directoraat HR en Coöperatie en Bestuur AB
Script, teksten, muziek en regie: Ralph Kaper
Teksten, muziek, arrangementen en zang coaching: Hubert ter Meulen

Medusa 2009 Gereviseerde nieuwe versie. Utrecht, 2 casts.
In 2008 nam Ralph het initiatief om Musicalgroep Utrecht op te richten.
First Row Entertainment leverde professionele ondersteuning op het gebied van styling, kostuums, oefenbanden, partituren en script.
De musical werd onder licentie uitgevoerd door Musicalgroep Utrecht. Inmiddels is Ralph uit het bestuur getreden van Musicalgroep Utrecht en is niet meer werkzaam bij de stichting om zich op de nieuwe First Row Entertainment producties te richten.  
Artistiek leider, schrijver, regisseur, penningmeester, secretaris.

De Reünie 2010
Amateur muziektheaterproductie, 2 besloten uitvoeringen, theaterzaal Vechtclub Utrecht, 1 cast.
Script, teksten, regie en zang coaching: Ralph Kaper

Wat kan beter? 2010
Semi prof cabarateske muziektheaterproductie, 6 uitvoeringen Huis aan de Werf, Utrecht, 2 casts.
Script, teksten, muziek, regie en zang coaching: Ralph Kaper

Spartacus, de strijder 2010
Musical, 6 uitvoeringen Pleintheater Amsterdam en Theater Kikker Utrecht, 2 casts.
Script, teksten, muziek, arrangementen en regie: Ralph Kaper
Teksten, muziek, arrangementen: Hubert ter Meulen

Outcasts 2011
Musical, 4 uitvoeringen Polanentheater Amsterdam,  2 casts.
Script, teksten, muziek, arrangementen en regie: Ralph Kaper
Teksten, muziek, arrangementen: Hubert ter Meulen

In voorbereiding

Marcus Antonius, april 2023
Doorgecomponeerde musical, 4 uitvoeringen. Utrecht. 2 nieuwe casts.
Script, teksten, muziek en regie: Ralph Kaper
Teksten, muziek, arrangementen: Hubert ter Meulen

TIJD, muziektheater november 2023
Script, teksten, muziek, regie, video installaties en kostuums: Ralph Kaper

Consequensus, muziektheater voorjaar 2024
Script, teksten, muziek, regie, video installaties en kostuums: Ralph Kaper

Kruispunten muziektheater najaar 2024
Script, teksten, muziek, regie, video installaties en kostuums: Ralph Kaper