Met een visie voor de toekomst, kun je jouw plannen beter sturen. Aan de hand van voorbeelden werk jij aan jouw visie over een betere samenleving en/of woonomgeving. De praktijk moet uitwijzen of het idee ook haalbaar is, dat doe je door te leren van onze voorgangers. Met deze cursus ga je praktisch aan de slag om tot een goede visie te komen voor nieuwbouw, wijkrenovaties of het verbeteren van de sociale cohesie?

Prijs: € 585,00 exclusief 21 % btw. (Voor fysieke cursussen geldt een extra toeslag van € 160,00 excl. 21 % btw voor 2 dagarrangementen met lunch, koffie, thee en fris).

Locatie: Fysiek of online.

Inschrijven Informatie aanvragen

 

"Er is niet zo praktisch en overtuigend als een goede visie."

Op aanvraag

Deze cursus kun je volgen op aanvraag. Dit kan alleen (1-op-1 met de docent) of met collega's, een team of in een ander groepsverband. Deze cursus kent de volgende basisstructuren:

  • Deze fysieke klassikale open inschrijving cursus bestaat uit 2 dagen inclusief lunch, koffie en thee.
  • De interactieve online open inschrijving cursus bestaat uit 4 dagdelen van 2,5 uur.
  • Een individuele of groepsmaatwerkcursus kan overal in Nederland plaats vinden op variabele dagen, dagdelen en tijden.
  • Boek je voor 2 of meer personen tegelijkertijd, dan ontvang je per persoon €50,00 korting.

 Op basis van jouw aanvraag, krijg je een offerte.

 

 Inhoud

De wens om met een specifiek ontwerp de samenleving te verbeteren is van alle tijden. De praktijk wijst uit, dat een goede visie op onze toekomst en hoe onze leefomgeving er dan uitziet, leidt tot betere wijken en steden. Aanpassingen aan onze woonomgeving is complexer dan alleen huizen en straten.

Met deze cursus ga jij aan de slag met het vormen van een visie. Aan de hand van oudere stedenbouwkundige en architectonische visies leer je zelf om een visie te vormen. Je gaat aan de slag met ideeën over vorm, functie en schaalgrootte, gecombineerd met uitgangspunten voor stijl- en vormkeuzen. Aangevuld met economische waarden, de nuttigheidsfactor en efficiëntie vraagstukken, komen we zo tot een totaal concept over hoe architectuur ons leven kan bepalen, vormen en hervormen.

In deze cursus maak je de volgende 3 stappen:

  • Je analyseert meerdere historische architectuurtheorieën;
  • Je analyseert enkele (deels) uitgevoerde ideeën en zoekt naar het succes of de missers;
  • Je werkt aan eigen ideeën om tot een betere gebouwde omgeving te komen door nieuwbouw of wijzigingen in de bestaande omgeving.

In deze cursus werk je aan praktijkvoorbeelden met mensen uit verschillende beroepsdisciplines. Op die manier krijg je nieuwe inzichten dankzij het oog van een andere vakspecialist.

Behandeld wordt:

  • De introductie op de architectuurtheorieën, de geschiedenis en hoe je ze kunt lezen en analyseren.
  • Het vergelijken van enkele uitgevoerde ideeën met de bestudeerde theorieën.
  • Het samenbrengen van de theorie en de praktijk om zo tot de succesvolle elementen opnieuw in te zetten.

Vooraf aan deze cursus krijg je een vijftal architectuurtheorieën digitaal toegestuurd die je leest. Deze vijf theorieën haken aan op de vijf praktijkvoorbeelden die wij gaan bestuderen.


Leerdoelen:

De cursus heeft tot doel deelnemers inzicht te geven in visievorming en handvatten om zelf aan de slag te gaan. De deelnemers kunnen na deze cursus op hoofdlijnen zelf een visie vormen of analyseren, waarbij zij aandacht hebben voor verschillende aspecten zoals functie, ruimte, vorm, cultuur en economie.


Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor professionals die werken in het veld waar mensen en de gebouwde omgeving samen komen en plannen maken of beoordelen rondom bouw en wijkontwikkeling. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ontwerpers zoals architecten en stedenbouwers, buurt- en wijkcoaches, professionals die werken in het veld van leefbaarheidsvraagstukken, ruimtelijke kwaliteit, erfgoed en monumentenzorg, beleidsmakers binnen een stedelijke omgeving, professionals binnen woningbouwverenigingen of adviseurs voor Vereniging van Eigenaren, wooncoaches en andere gerelateerde werkvelden.


Ruimtelijke kwaliteit, stedelijke antropologie of visievorming

 Werken aan een betere leefomgeving en de gebouwde omgeving kun je bij ons doen op basis van drie cursussen, Stedelijke antropologie, Inzicht in de ruimtelijke kwaliteit en visievorming voor een betere woonomgeving. Elke cursus heeft een andere kijk op het vraagstuk hoe wij een betere leefomgeving kunnen maken voor iedere bewoner in de stad. Hieronder vind je een overzicht die per uitgangspunt per cursus aangeeft waar de nadruk ligt. Wil je maatwerk met een doorsnede van deze drie cursussen, neem dan contact met ons op.

 
Stedelijke antropologie
Ruimtelijke kwaliteit
Visievorming
Gericht op de invloed van cultuur op ons gedrag en hoe wij de omgeving inrichten. het ontwerp van de stedelijke ruimte. het formuleren van een ideale leefomgeving en samenleving.
Nadruk op ons sociaal-cultureel gedrag en daarmee gemaakte beslissingen en gevolgen. de gebouwen, groen- en waterstructuren, verkeerstromen, ondergrondse lagen, functies en de verdeling van dit alles. de grote lijnen van een visie, aangevuld met hoe je deze visie kunt realiseren.
Identiteitsvraagstuk gaat over hoe wij onze plek eigen maken en ons gevoel van 'erbij horen' binnen de stedelijke omgeving. gaat over de herkenbaarheid en verbonden zijn aan een plek dankzij visuele objecten zoals monumenten, cultureel erfgoed, groen en functies. gaat hier over het samenbrengen van een ideale samenleving in de gebouwde omgeving en gericht op de toekomst.
Leefbaarheidvraagstuk is sociaal-cultureel gericht, hoe zorg je voor gelijkheid en een plek voor iedereen. is functioneel gericht, kunnen wij alles doen in de ruimte en zorgen onze ingrepen voor een opgeruimde, veilige leefomgeving. is gericht op de ideale leefomgeving en hoe jij de stad wilt inrichten.
  Naar deze cursus Naar deze cursus Naar deze cursus

Studie informatie

Methodiek Gedurende de les mag je vragen stellen of zienswijzen delen.
Je krijgt toegang tot onze live online klas waar je net zoals in een klaslokaal de docent en alle deelnemers kunt zien en met elkaar kunt spreken. Bij deze cursus willen we dat iedereen zichtbaar is voor de ander, net als in een klaslokaal. Na iedere les krijg
Studiebelasting Als de cursus online is krijg je iedere les krijg je een opdracht voor de volgende les. Het is bij deze cursus niet verplicht om de literatuur vooraf (of achteraf) te lezen. Het helpt je wel om zo de lessen beter te kunnen volgen. De studiebelasting is dan ongeveer in totaal 4 uren. Bij een 2-daagse fysieke cursus worden opdrachten in de groep uitgewerkt.
Benodigdheden PC, Apple, tablet of mobiele telefoon met camera en eventueel koptelefoon of oortelefoon als je geluid slecht is. En een goede internetverbinding.
Niveau: De cursus is op HBO-niveau. Maar dat betekent niet dat je een HBO of universitaire studie moet hebben gevolgd om mee te doen.
Certificaat: Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden.

Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Job Gerlings is gespecialiseerd in de hedendaagse architectuur en stedelijke antropologie. Hij heeft zijn vakkennis aangevuld met sociale geografie, geschiedenis en de hedendaagse kunst.

Hij biedt met zijn cursussen, workshops, studiebezoeken, lezingen en reizen handvatten, inzichten en mogelijkheden in het verbeteren van de leefbaarheid van onze leefomgeving.

Lees meer over deze docent

Offerte aanvraag

Met het onderstaande formulier vraag je een offerte aan.