Deze cursus helpt hen die betrokken zijn bij de ruimtelijke kwaliteit, maar geen of weinig architectuurgerichte opleiding hebben gehad. De cursus biedt handvatten in de uitwisseling tussen ruimte, architectuur en cultuur, zodat jij beter kunt adviseren en begeleiden van nieuwe plannen in de openbare ruimte.

Prijs: € 585,00 exclusief 21 % btw. (Voor fysieke cursussen geldt een extra toeslag van € 160,00 excl. 21 % btw voor 2 dagarrangementen met lunch, koffie, thee en fris).

Locatie: Fysiek of online.

Inschrijven Informatie aanvragen

 

"De ruimtelijke kwaliteit zorgt voor een leefbare wijk waar je alle elementen meeneemt van de stedenbouw, het ontwerp van de openbare ruimte, herkenbaarheid en identiteit van de buurt en het daadwerkelijke gebruik van de plek."

 Data en locatie

  • Deze fysieke klassikale open inschrijving cursus bestaat uit 2 dagen inclusief lunch, koffie en thee.
  • De interactieve online open inschrijving cursus bestaat uit 4 dagdelen van 2,5 uur.
  • Een individuele of groepsmaatwerkcursus kan overal in Nederland plaats vinden op variabele dagen, dagdelen en tijden.
  • Boek je voor 2 of meer personen tegelijkertijd, dan ontvang je per persoon €50,00 korting.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocentExtra kosten
1526 Donderdagen 14 en 21 december 2023  10:00-16:00 uur Seats2Meet - Meet Berlage - Amsterdam Center Drs. Job Gerlings €80,00 excl. 21 % btw per dag, per persoon voor dagarrangement fris, koffie, thee, lunch en locatiehuur.
1573 Donderdagen 1 februari en 8 februari 2024 10:00-16:00 uur Seats2Meet Utrecht CS Drs. Job Gerlings €80,00 excl. 21 % btw per dag, per persoon voor dagarrangement fris, koffie, thee, lunch en locatiehuur.

 Inhoud

Werk jij aan de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van de woonomgeving, ben je betrokken bij sociaal-maatschappelijke interventies in woonwijken, maar heb je weinig kennis over het stedenbouwkundige en ruimtelijke deel van dit vakgebied. Met deze cursus werk jij aan een goede basiskennis over de vorming van de gebouwde omgeving. Zodat jij actief kunt meedenken en reflecteren op plannen en ideeën om de woonomgeving te verbeteren en goed leefbaar te houden.

Ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid gaan samen over het prettig kunnen leven in de gebouwde omgeving. De ruimtelijke kwaliteit kijkt naar de inrichting van de omgeving en de leefbaarheid gaat over het gebruik van deze omgeving. Gezamenlijk werken zij aan een goede leefbare gebouwde omgeving.

Met de ruimtelijke kwaliteit werk je aan de inrichting van de openbare ruimte van grootse stedenbouwkundige plannen tot aan de kleine ingrepen op straatniveau. Je bent je bewust van de vele elementen die invloed hebben op de leefbaarheid van een stad zoals de densiteit (dichtheid), de functionele mix, de bereikbaarheid van de functies, de bestaande systemen van het groen, waterhuishouding, verkeer en ondergrondse infrastructuur alsook de effecten van hoog- of laagbouw, brede of smalle straten op ons gevoel van welzijn.

De ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid zijn geen kosten baten analyses en ideeën over een leefbare woonomgeving verschillen per persoon. Met deze cursus krijg je een gedegen inzicht in de facetten van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van onze leefomgeving. Je werkt aan de hand van de basis van de stedenbouw naar het ontwerp van de openbare ruimte dat gericht is op herkenbaarheid, identiteit en het daadwerkelijke gebruik van de stad.


Leerdoelen:

Aan de hand van de cursus kun jij de verschillende onderdelen van een stedenbouwkundig ontwerp of ingreep beschrijven, de toepassingen van deze onderdelen interpreteren en op theoretisch niveau ook hanteren in gesprekken. Na deze cursus kun jij de verschillende elementen structureren, zodat jij helder kunt omschrijven waarom deze elementen de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van de gebouwde omgeving versterken.


Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor professionals die zich bezig houden met sociaal-maatschappelijke leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit in de gebouwde omgeving en die op zoek zijn naar een brede basiskennis over hoe stedenbouw zorgt voor een leefbare leefomgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ambtenaren (gemeentelijk, provinciaal of rijksoverheid) die als projectmanager/adviseur/beleidsmaker betrokken zijn bij stedenbouwkundige ingrepen of sociaal-maatschappelijke projecten, buurt- en cultuurcoaches die zich bezighouden met leefbaarheidsvraagstukken, politici of andere betrokkenen bij planvorming over ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en stedenbouw, medewerkers binnen bouwbedrijven die hun kennis over dit werkveld willen verbreden en medewerkers bij woningbouwverenigingen of vastgoedbedrijven die willen werken aan de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van hun vastgoed.


Ruimtelijke kwaliteit, stedelijke antropologie of visievorming

 Werken aan een betere leefomgeving en de gebouwde omgeving kun je bij ons doen op basis van drie cursussen, Stedelijke antropologie, Inzicht in de ruimtelijke kwaliteit en visievorming voor een betere woonomgeving. Elke cursus heeft een andere kijk op het vraagstuk hoe wij een betere leefomgeving kunnen maken voor iedere bewoner in de stad. Hieronder vind je een overzicht die per uitgangspunt per cursus aangeeft waar de nadruk ligt. Wil je maatwerk met een doorsnede van deze drie cursussen, neem dan contact met ons op.

 
Stedelijke antropologie
Ruimtelijke kwaliteit
Visievorming
Gericht op de invloed van cultuur op ons gedrag en hoe wij de omgeving inrichten. het ontwerp van de stedelijke ruimte. het formuleren van een ideale leefomgeving en samenleving.
Nadruk op ons sociaal-cultureel gedrag en daarmee gemaakte beslissingen en gevolgen. de gebouwen, groen- en waterstructuren, verkeerstromen, ondergrondse lagen, functies en de verdeling van dit alles. de grote lijnen van een visie, aangevuld met hoe je deze visie kunt realiseren.
Identiteitsvraagstuk gaat over hoe wij onze plek eigen maken en ons gevoel van 'erbij horen' binnen de stedelijke omgeving. gaat over de herkenbaarheid en verbonden zijn aan een plek dankzij visuele objecten zoals monumenten, cultureel erfgoed, groen en functies. gaat hier over het samenbrengen van een ideale samenleving in de gebouwde omgeving en gericht op de toekomst.
Leefbaarheidvraagstuk is sociaal-cultureel gericht, hoe zorg je voor gelijkheid en een plek voor iedereen. is functioneel gericht, kunnen wij alles doen in de ruimte en zorgen onze ingrepen voor een opgeruimde, veilige leefomgeving. is gericht op de ideale leefomgeving en hoe jij de stad wilt inrichten.
  Naar deze cursus Naar deze cursus Naar deze cursus

 Studie informatie

Methodiek: Interactieve presentatie, audiovisueel materiaal, discussie en groepswerk.
Duur van de cursus: De cursus bestaat uit 2 fysieke lesdagen van 10:00-16:00 uur inclusief een uur lunchpauze. Of uit 4 dagdelen online van ieder 2 1/2 uur met pauzes.
Studiebelasting: De studiebelasting ter voorbereiding van de lessen wordt geschat op totaal 2 uur per dagdeel.
Certificaat: Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden.
Uitvallen les: Als een les door omstandigheden uitvalt (b.v. uitzonderlijke weersomstandigheden of ziekte docent), dan krijg je voordat de les begint bericht van het KaperGerlings Instituut. Wij zorgen dat in dit geval een inhaal les gepland wordt.
Kosten € 585,00 excl. btw. per persoon en wanneer de cursus fysiek gevolgd wordt, geldt een toeslag van € 80,00 per persoon per dag voor lunch, koffie en thee.
Inbegrepen in de prijs:
De cursus en certificaat.
Algemene voorwaarden: Voor deze cursus zijn de algemene voorwaarden van toepassing (link opent in een nieuw scherm).

Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Job Gerlings is gespecialiseerd in de hedendaagse architectuur en stedelijke antropologie. Hij heeft zijn vakkennis aangevuld met sociale geografie, geschiedenis en de hedendaagse kunst.

Hij biedt met zijn cursussen, workshops, studiebezoeken, lezingen en reizen handvatten, inzichten en mogelijkheden in het verbeteren van de leefbaarheid van onze leefomgeving.

Lees meer over deze docent

Inschrijven

Overzicht van jouw inschrijving uiteengezet

Cursusbijdrage € 585,00
Locatiekosten € 160,00
Totaal excl. BTW € 745,00
21% BTW € 156,45
Totaal incl. BTW € 901,45

 

Fotocredits: © KaperGerlings Instituut