Job GerlingsDirecteur Samenlevingsacademie.
 

Drs. Job Gerlings, mede-eigenaar
directeur Samenlevingsacademie

"In en met mijn werk wil ik anderen bewust maken van de kracht van architectuur, cultuur en eigentijdse kunst om sociale, maatschappelijke vraagstukken op te lossen of processen op dit gebied te verbeteren".

Een onafhankelijk denker met een brede achtergrond in het architectonische/stedenbouwkundige en het sociaal-culturele veld, gecombineerd met een zakelijke achtergrond. En dit aangevuld met didactische vaardigheden en de ervaring om samenwerkingsverbanden op te zetten, dat is wat ik meebreng in mijn werk.

Ik ben uniek door ervaring in business development en marketing van grote (online) platformen en het verbinden van meerdere partijen op verschillende lagen. In het ondernemende veld, de ruimtelijke ordening en in de cultuursector. Ik ben gewend om hierbij inhoudelijk sturen, adviseren en bij te dragen rondom stedelijke antropologie, stedenbouw, architectuur, monumentenzorg, toepassing van eigentijdse kunst. Ook zitten communicatie, marketing en digitale trajecten in mijn ervaringspakket.

Binnen de Samenlevingsacademie en het KaperGerlings Instituut (de moederorganisatie) ben ik verantwoordelijk voor het productmanagement (ontwikkeling, kwaliteitscontrole, communicatie en marketing) en ben ik de hoofddocent op de vakgebieden Stedelijke antropologie, ruimtelijke ordening en kwaliteit, architectuurgeschiedenis en eigentijdse kunst. Door de vele professionele opdrachten, studiebezoeken en reizen zorg ik dat ik actief op de hoogte blijf van de vraagstukken en oplossingen in architectuur en hedendaagse kunst.
Mijn cursussen, workshops, studiebezoeken, lezingen en reizen geef ik handvatten, inzichten en mogelijkheden in het verbeteren van de leefbaarheid van onze leefomgeving en begrijpen van de eigentijdse kunst.


Werkervaring

JaarWerkervaring
2016 - heden

Mede-eigenaar en oprichter KaperGerlings Instituut
Onze missie voor het KaperGerlings Instituut is om met een verfrissende blik te kijken naar het geheel van zaken over de wereld, de samenleving, leefbaarheid en leefomgeving. Zo willen we mensen bewust maken, inspireren en kennis overdragen over hoe wij als mens geleefd hebben, (samen-)leven en hoe wij aan een betere leefwereld en leefomgeving kunnen werken.
Binnen het instituut verantwoordelijk voor het product management, kwaliteit, accreditatie, communicatie en branding. En hoofddocent voor de vakgebieden architectuur & ruimtelijke ordening, stedelijke antropologie en hedendaagse kunst.

Binnen het KaperGerlings Instituut zijn twee dochterorganisaties actief:

 • De Samenlevingsacademie: advies en bijscholing op het gebied van stedelijke antropologie, ruimtelijke ordening en kwaliteit
 • First Row Entertainment: muziektheater- en evenementenbureau

Beide dochterondernemingen onderschrijven de missie van het instituut.

2007 - 2016

Eigenaar JMG Marketing, business consultant en marketing- en communicatiespecialist voor meerdere opdrachtgevers

 • Stichting Nederland Monumentenland, business development (2016)
 • NIOD, business development platform oorlogsbronnen.nl (2015)
 • NED (Netwerk Erfgoed Digitaal), ontwikkeling strategisch marketing en communicatieplan (2015)
 • DanzAlterna, marketing en fondsenwerving (2013-2015)
 • Vereniging De Hollandsche Molen, projectmanager De Nationale Molendag en de BankGiro Loterij Molenprijs 2012-2016)
 • Bureau Monumenten & Archeologie Amsterdam, event management Open Monumentendag Amsterdam (2004-2005 en 2012-2013)
 • Projectleider DEUX, samenwerking Zeister Erfgoedorganisaties in Zeister Buitens, Landschap Erfgoed Utrecht/De Utrechtse Schatkamer (2012)
 • Cultuurcompagnie Noord-Holland, architectuurhistoricus (2012)
 • Landschap Erfgoed Utrecht, beleidsprogrammamanager Jaar van de Buitenplaats. (2011-2012)
 • Austrade (Australian Trade Commission), business consultant education (2007-2010)
 • TU Delft, redacteur (2007)
2014 - 2016 Initiator en organisator Cultuurcongres voor marketing en sales in de cultuursector.
2009 - 2011 Vereniging de Hollandsche Molen / Reekx, documentalist, projectmanager allemolens.nl
2007 - 2009 WatWasWaar.nl, Manager samenwerking en content
2006 -2007 Monumentenadvies.nl, architectuurhistoricus
2007 Stichting Open Monumentendag, online redacteur