Leer hoe culturele achtergronden en verbanden door een stedelijke omgeving veranderen en ook de stad beïnvloeden, om zo de stad tot een betere leefomgeving te maken.

Prijs: € 585,00 exclusief 21 % btw. (Voor fysieke cursussen geldt een extra toeslag van € 160,00 excl. 21 % btw voor 2 dagarrangementen met lunch, koffie, thee en fris).

Locatie: Fysiek of online.

Inschrijven Informatie aanvragen

 

"Stedelijke antropologie onderzoekt waarom wij ons verbonden voelen op een plek, hoe wij deze plek eigen maken, hoe onze culturele achtergrond onze gebouwde omgeving vormt en hoe de gebouwde omgeving weer onze cultuur vormt."

 Data en locatie

 • Deze fysieke klassikale open inschrijving cursus bestaat uit 2 dagen inclusief lunch, koffie en thee.
 • De interactieve online open inschrijving cursus bestaat uit 4 dagdelen van 2,5 uur.
 • Een individuele of groepsmaatwerkcursus kan overal in Nederland plaats vinden op variabele dagen, dagdelen en tijden.
 • Boek je voor 2 of meer personen tegelijkertijd, dan ontvang je per persoon €50,00 korting.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeData en tijdenTijdLocatie/VormDocentExtra kosten
1591 Donderdagen 15 + 22 februari 2024 10:00-16:00 uur Seats2Meet Utrecht CS Drs. Job Gerlings €80,00 excl. 21 % btw per dag, per persoon voor dagarrangement fris, koffie, thee, lunch en locatiehuur.

 Inhoud van deze cursus

De stedelijke antropologie geeft antwoorden op de volgende drie vragen:

 1. Hoe maken wij onze plek eigen in een stedelijke omgeving, zodat wij ons verbonden voelen met deze plek?
 2. Op welke manier verandert onze cultuur en ons gedrag door een verstedelijkte omgeving?
 3. Op welke manier bepaalt onze culturele achtergrond hoe wij de gebouwde omgeving ontwerpen en inrichten?

Deze cursus biedt in 4 dagdelen handvatten om deze drie vragen te beantwoorden voor jouw werkveld in of met een verstedelijkte omgeving. Aan de hand van de theorie en enkele opdrachten maak je dit werkveld eigen. De cursus zorgt dat jij:

 • de verschillende culturele elementen kunt herkennen.
 • begrijpt hoe een stedelijke omgeving een (sub)cultuur beïnvloed en ook andersom.
 • herkent hoe een (sub)cultuur invloed heeft op de stedelijke omgeving.
 • de onderzoeksmethodieken in theorie kunt gebruiken binnen de stad of wijk
 • een eerste analyse kunt maken van de wisselwerking tussen de mensen en de gebouwde omgeving in de stad of wijk.

Leerdoelen:

De cursus heeft tot doel deelnemers inzicht te geven in de wisselwerking tussen cultuur en de gebouwde omgeving op individueel niveau, groepsniveau en institutioneel niveau. De deelnemers kunnen na deze cursus op theoretisch niveau de onderzoeksmethodiek toepassen, culturele elementen herkennen en onderscheiden en de wisselwerking tussen cultuur en stad analyseren.


Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor professionals die werken in het veld waar mensen en de gebouwde omgeving samen komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ontwerpers zoals architecten en stedenbouwers, buurt- en wijkcoaches, professionals die werken in het veld van leefbaarheidsvraagstukken, ruimtelijke kwaliteit, erfgoed en monumentenzorg, beleidsmakers binnen een stedelijke omgeving, professionals binnen woningbouwverenigingen of adviseurs voor Vereniging van Eigenaren, wooncoaches en andere gerelateerde werkvelden.


Ruimtelijke kwaliteit, stedelijke antropologie of visievorming

Werken aan een betere leefomgeving en de gebouwde omgeving kun je bij ons doen op basis van drie cursussen, Stedelijke antropologie, Inzicht in de ruimtelijke kwaliteit en visievorming voor een betere woonomgeving. Elke cursus heeft een andere kijk op het vraagstuk hoe wij een betere leefomgeving kunnen maken voor iedere bewoner in de stad. Hieronder vind je een overzicht die per uitgangspunt per cursus aangeeft waar de nadruk ligt. Wil je maatwerk met een doorsnede van deze drie cursussen, neem dan contact met ons op.

 
Stedelijke antropologie
Ruimtelijke kwaliteit
Visievorming
Gericht op de invloed van cultuur op ons gedrag en hoe wij de omgeving inrichten. het ontwerp van de stedelijke ruimte. het formuleren van een ideale leefomgeving en samenleving.
Nadruk op ons sociaal-cultureel gedrag en daarmee gemaakte beslissingen en gevolgen. de gebouwen, groen- en waterstructuren, verkeerstromen, ondergrondse lagen, functies en de verdeling van dit alles. de grote lijnen van een visie, aangevuld met hoe je deze visie kunt realiseren.
Identiteitsvraagstuk gaat over hoe wij onze plek eigen maken en ons gevoel van 'erbij horen' binnen de stedelijke omgeving. gaat over de herkenbaarheid en verbonden zijn aan een plek dankzij visuele objecten zoals monumenten, cultureel erfgoed, groen en functies. gaat hier over het samenbrengen van een ideale samenleving in de gebouwde omgeving en gericht op de toekomst.
Leefbaarheidvraagstuk is sociaal-cultureel gericht, hoe zorg je voor gelijkheid en een plek voor iedereen. is functioneel gericht, kunnen wij alles doen in de ruimte en zorgen onze ingrepen voor een opgeruimde, veilige leefomgeving. is gericht op de ideale leefomgeving en hoe jij de stad wilt inrichten.
  Naar deze cursus Naar deze cursus Naar deze cursus

 Studie informatie

 • Methodiek / leeractiviteiten: Interactieve presentatie, audiovisueel materiaal, discussie en groepswerk.
 • Duur van de cursus: De cursus bestaat uit 2 fysieke lesdagen van 10:00-16:00 uur inclusief een uur lunchpauze. Of uit 4 dagdelen online van ieder 2 1/2 uur met pauzes.
 • Studiebelasting: De studiebelasting ter voorbereiding van de lessen wordt geschat op totaal 2 uur per dagdeel.
 • Certificaat. Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden.
 • Uitvallen les: Als een les door omstandigheden uitvalt (b.v. uitzonderlijke weersomstandigheden of ziekte docent), dan krijg je voordat de les begint bericht van het KaperGerlings Instituut. Wij zorgen dat in dit geval een inhaal les gepland wordt.
 • Kosten: € 550,00 excl. btw. per persoon en wanneer de cursus fysiek gevolgd wordt, geldt een toeslag van € 80,00 per persoon per dag voor lunch, koffie en thee.
 • Inbegrepen in de prijs: De cursus en certificaat.
 • Algemene voorwaarden. Voor deze cursus zijn de algemene voorwaarden van toepassing (link opent in een nieuw scherm).

Docent van deze cursus

Drs. Job Gerlings

Job Gerlings is gespecialiseerd in de hedendaagse architectuur en stedelijke antropologie. Hij heeft zijn vakkennis aangevuld met sociale geografie, geschiedenis en de hedendaagse kunst.

Hij biedt met zijn cursussen, workshops, studiebezoeken, lezingen en reizen handvatten, inzichten en mogelijkheden in het verbeteren van de leefbaarheid van onze leefomgeving.

Lees meer over deze docent

 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.

Overzicht van jouw inschrijving uiteengezet

Cursusbijdrage € 585,00
Locatiekosten € 160,00
Totaal excl. BTW € 745,00
21% BTW € 156,45
Totaal incl. BTW € 901,45

 

©bannerfoto: Scott Webb, straat in Toronto (Canada), 2018