leven, werken en wonen in de wereld van nu naar morgen
Over deze cursussen

Onze antropologie cursussen helpen professionals die met hun product, dienst, beleid of managementstijl beter willen aansluiten op verschillende culturele achtergronden door gestructureerde en bruikbare handvatten te geven om (groeps)culturen beter te begrijpen. Na een basiscursus kun je verdieping zoeken in vervolgcursussen. De cursussen worden zowel fysiek klassikaal of interactief live online gegeven.

Voordelen als je bij ons studeert
  • Gedegen vakdocent ten aanzien van inhoud en didactiek en ervaring.
  • Betalen als een activiteit definitief door gaat en geen administratiekosten.
  • Kleinere groepen met meer persoonlijke ruimte voor aandacht
  • Onze deelnemers beoordelen ons met een 8,6
Professioneel cursusaanbod

Culturele antropologie | basiscursus

Culturele antropologie gaat over het analyseren en begrijpen van én het omgaan met mensen met andere culturele achtergronden. Dat kan te maken hebben met sociale klasse, gender, leeftijd, taal, streek of land, geloof, enzovoort. Deze cursus helpt professionals die met hun product, dienst, beleid of managementstijl beter willen aansluiten op verschillende culturele achtergronden door gestructureerde en bruikbare handvatten te geven om (groeps)culturen beter te begrijpen.

Duur: 1 dag fysiek of 2 dagdelen online
Kosten: € 550,00 excl. 21 % btw

Medische antropologie | vervolgcursus

Voortbouwende op antropologische basiskennis verkent deze eendaagse verdiepende cursus het domein van ziekte en gezondheid vanuit antropologisch perspectief. De grondbeginselen en werkwijzen van de medische antropologie zullen uiteen worden gezet en als uitgangspunt dienen voor het analyseren van verschillende hedendaagse kwesties binnen de gezondheidszorg. De cursus heeft tot doel deelnemers bewust te maken van de diverse culturele aspecten binnen dit domein en handvatten te bieden voor het omgaan met culturele verschillen op dit gebied.

Duur: 1 dag fysiek of 2 dagdelen online
Kosten: € 300,00 excl. 21 % btw

Stedelijke antropologie | vervolgcursus

Voortbouwende op antropologische basiskennis verkent deze verdiepende cursus het domein van de stedelijke antropologie. Op welke manier vormt de bewoner en wordt deze gevormd door de stedelijke omgeving waarin zij of hij woont? Je verdiept je in de sociale relaties, het eigen maken van de woonomgeving en hoe de gebouwde omgeving en haar bewoners elkaar beïnvloeden.

Duur: 1 dag fysiek of 2 dagdelen online
Kosten: € 300,00 excl. 21 % btw

Culturele antropologie | Etnografieën | vervolgcursus

Elke antropoloog maakt zijn eigen etnografie. Een etnografie is de wetenschappelijke beschrijving van het gedane onderzoek van de antropoloog. De aangeleerde bouwstenen die u in onze basiscursus culturele antropologie heeft geleerd worden in deze intensieve interactieve studiedag door middel van een etnografie met de praktijk verbonden.. In deze cursus leert u hoe u een zo ongekleurd mogelijke beschrijving kunt maken van een groepsobservering.

Duur: 1 dag fysiek of 2 dagdelen online
Kosten: € 300,00 excl. 21 % btw

Docenten

Drs. Jacqueline Postma | docent

Geeft de cursussen culturele antropologie, etnografie en een deel van de stedelijke antropologie

Ik ben Jacqueline Postma, afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht als cultureel antropoloog. Tijdens mijn studie antropologie, studeerde ik ook 3 jaar psychologie aan de universiteit. Inhoudelijk staat deze opleiding psychologie gelijk aan de huidige bacheloropleiding en titel. Als docent culturele antropologie en psychologie zorg ik dat studenten inzicht krijgen in het specifieke vakgebied en hoe zij deze kennis in de praktijk kunnen inzetten. Voor de praktijk put ik uit mijn ervaringen als docent, groepswerker en onderzoeker in o.a het oerwoud van Peru, de sloppenwijken in Polen, de universiteit van Santander in Spanje en een weeshuis in Hongarije. In Nederland heb ik mijn vakkennis aangevuld met een 1ste graad docent levensbeschouwing en maatschappijleer. Daarmee heb ik les gegeven op de Hogeschool Utrecht en in het voortgezet en speciaal onderwijs. Daarnaast lever ik journalistiek werk voor tijdschriften, bedrijven en kranten. Bij het KaperGerlings Instituut en de Samenlevingsacademie geef ik antropologie, volkerenkunde, interculturele communicatie en psychologie.

Dr. Erica van der Sijpt | docent

Geeft de cursus medische antropologie

Als medisch antropologe ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb antropologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en medische antropologie aan de universiteit in Leuven. In Kameroen deed ik een promotieonderzoek naar ervaringen met zwangerschapsverlies en een post-doctoraal onderzoek naar reproductieve onzekerheden in Roemenië. In mijn loopbaan heb ik een rijke ervaring opgedaan met het geven van onderwijs aan een gevarieerd publiek in academische en medische settings, in zowel binnen- als buitenland.

Drs. Job Gerlings | docent architectuur en stedenbouw

Geeft een deel van de cursus stedelijke antropologie

Ik ben Job Gerlings, mede eigenaar van de Samenlevingsacademie en het KaperGerlings Instituut.
In mijn loopbaan ben ik gespecialiseerd in architectuur en stedenbouw, vakgebieden die worden aangevuld met sociale geografie, antropologie en sociologie. Ik ben afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht als kunst- en architectuurhistoricus en heb de marketingopleidingen voor NIMA A en B gevolgd. Na mijn universitaire studie heb ik jaren ervaring opgedaan in de monumentenzorg en als business consultant en marketing en communicatie voor organisaties als Landschap Erfgoed Utrecht, NIOD, Australian Trade Commission en Stichting Nederland Monumentenland. Constant staat de vraag centraal hoe de gebouwde omgeving het leven van de gebruikers en bewoners kan verrijken en hoe bewoners een wijk of gebouw eigen maken.

Over de Samenlevingsacademie

Wij vinden het belangrijk dat we samenbouwen aan een betere wereld. Waar mensen gelukkiger met elkaar samenleven en samenwerken. Waar iedereen elkaar beter begrijpt, elkaar met respect behandelt en bouwt aan een constructieve samenleving. Dit proces begint met kennis, bewustwording en inzicht hoe wij denken, voelen, handelen en samenleven.

Dat doen wij door activiteiten te organiseren voor mensen die leven met, werken met of voor, of hulp bieden aan anderen, door hen meer handvatten te geven in de vorm van kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van mens, maatschappij en samenleving.

Contactinformatie

Samenlevingsacademie
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46
WhatsApp: Stel jouw vraag via WhatApp
info@samenlevingsacademie.nl
 
De Samenlevingsacademie is onderdeel van het KaperGerlings Instituut. Bank, KvK en BTW vallen onder het instituut:
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154

Algemene voorwaarden en privacy en cookiebeleid

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.
Je kunt je altijd weer afmelden.

KaperGerlings Instituut

De Samenlevingsacademie is onderdeel van het KaperGerlings Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling. Het instituut is erop gericht om mensen samen te brengen die een fascinatie hebben voor de mensen en wereld om ons heen.